Bezlepková mouka, jak si vybrat?

I bezlepkové může být vynikající

Držíte bezlepkovou dietu a trápí Vás, že si nemůžete pochutnat na nadýchaných kynutých koláčích, rozplývajících lívancích či na křehkém cukroví? Ať už trpíte celiakií nebo intolerancí na lepek není nutné si odpírat tyto dobroty. Stačí použít kvalitní mouku, z níž určitě vykouzlíte vynikající moučník nebo pečivo. Pravdou je, že vaření a pečení z bezlepkové mouky je trochu obtížnější, ale s trochou praxe a umu to určitě zvládnete.

Jak vybrat tu nejvhodnější mouku?

V dnešní době, kdy „bezlepkářů“ neustále přibývá, naštěstí vzrůstá i sortiment bezlepkových mouk. Mouky jsou rozdílné, mají různé vlastnosti. Některé můžete použít přímo jako klasickou alternativu pšeničné mouky, jiné jsou vhodnější na doplnění nebo jen k zahušťování pokrmů. Například:

Bezlepková mouka Nomix je určena ke každodennímu použití v kuchyni. Byla vyvinuta tak, aby se svými vlastnostmi co nejvíce podobala mouce pšeničné. Pro svou univerzálnost ji lze použít v opravdu širokém spektru sladkých i slaných pokrmů (těsta kynutá, třená, křehká, litá, odpalovaná..)

Amarantová mouka je vhodná na zahušťování pokrmů, pro výrobu slaného i sladkého pečiva a těstovin. 

Čirokovou mouku použijte spíše k doplnění oblíbené univerzální bezlepkové mouky nebo k obalování, či k zahuštění omáček. 

Rýžová mouka je nejčastěji používána na přípravu kaší, omáček, polévek, zeleninových směsí. Je velmi dobrým zahušťovadlem, dá se také použít k přípravě sladkých, ale nepečených dezertů. Mouka zvyšuje objem a pojivost směsí.

Jáhlovou mouku můžete využít při pečení jáhelníku, moučníků, pečiva, lívanců či palačinek. Také se hodí na zahušťování omáček a polévek.

Mandlová mouka má všestranné využití. Je výborná na pečení dortů, dezertů a cukroví. Je základní surovinou pro výrobu oblíbených makronek. Používá se na výrobu krémů i domácího mandlového mléka. S její pomocí ozvláštníte vaše müsli či puding.

Kokosová mouka je ideální pro přípravu moučníků. Vykouzlíte z ní výborné cookies, muffiny, palačinky, sušenky nebo cukroví.

 

Výhoda luštěninové mouky

Pokud chcete své pokrmy nutričně obohatit, stačí přidat alespoň část luštěninové mouky do běžné bílé mouky. Váš pokrm, ať už je to příloha nebo pečivo, získají cenné bílkoviny, vlákninu a další prospěšné látky. Snížíte jejich glykemický index a stanou se energeticky výhodnou snídaní nebo svačinkou.

 

Proč mouky od Araxu lépe vážou vodu?

Proč je z nich těsto vláčnější s dobrou strukturou a lepší kvalitou výsledných produktů? Odpověď se skrývá v patentované technologii mletí při nízké teplotě (do 40 °C). Proto si také uchovávají své přirozené aroma, barvu, nutriční hodnoty, vitaminy, minerály a především enzymy. Díky moukám Arax bude vaše pečení a vaření radost.

 

Jaké jsou na trhu?

V našem eshopu nabízíme různé luštěninové mouky, například:

Fazolová mouka - patří mezi luštěninové mouky a těší se čím dál větší oblibě. Je přirozeně bezlepková, má výbornou chuť a je nutričně velmi výživná. Navíc vás určitě překvapí její široké využití při pečení a vaření. Velmi jemně mletá fazolová mouka od Araxu je vyrobena z výběrové, přirozeně bezlepkové fazole bílé, uchovávají své přirozené aroma, barvu, nutriční hodnoty, vitaminy, minerály a především enzymy. Mouka je vhodná pro zahuštění polévek, omáček, do pečiva a pomazánek. Pro přípravu různých placek, karbanátků, zeleninových burgerů. Můžete část klasické mouky nahradit moukou fazolovou při přípravě bramborových, či houskových knedlíků.

Čočková mouka - velmi jemně mletá, je vyrobena z výběrové, přirozeně bezlepkové, loupané čočky červené. Mouka je vhodná pro sladké i slané pečení, zahušťování polévek a omáček, přípravu placek, knedlíků, noků či pomazánek, pro nejlepší výsledek smíchejte s jiným druhem mouky až do 50% celkového objemu. Do knedlíků, na zahušťování či do pomazánek můžete použít až 100 % čočkové mouky. Např. pomazánku připravíte z husté čočkové kaše.

Hrachová mouka-  je vyrobena z výběrového, přirozeně bezlepkového hrachu zeleného. Mouka může velmi dobře posloužit jako základ oblíbené hrachové polévky, pro zahuštění polévek, omáček. Pro přípravu různých placek, karbanátků, zeleninových burgerů, do kaší, na slané pečení.

Kukuřičná mouka - je vyrobena z výběrové, přirozeně bezlepkové kukuřice. Mouka je vhodná pro přípravu sladkých kaší, zahuštění polévek, omáček, do pečiva a pomazánek. Pro přípravu různých placek, sušenek, polenty, nachos či tortil. Inspiraci najdete zejména v mexické kuchyni.

Ovesná mouka- velmi jemně mletá celozrnná, bezlepková ovesná mouka od Araxu je vyrobena z výběrového, přirozeně bezlepkového ovsa nahého. Mouka má svoji charakteristickou, ovesnou chuť. Má výbornou schopnost činit těsto křehčí a vláčnější. Hodí se pro přípravu slaných i sladkých těst, kaší, k zahuštění polévek a omáček. Lze ji přidat také do chlebového těsta a to max. do 30% z celkového objemu, aby došlo k vykynutí.

Pohanková mouka - velmi jemně mletá pohanková celozrnná mouka od Araxu je vyrobena z výběrové, přirozeně bezlepkové neloupané pohanky. Mouka má svoji charakteristickou, ořechovou chuť. Hodí se pro zahuštění polévek, omáček, do pečiva slaného i sladkého, též pro přípravu palačinek, různých placek, karbanátků, zeleninových burgerů. Pro pečení chleba, rohlíků, koláčů, ale i jemného cukroví, sušenek. Také se hodí k přípravě zásmažky.

Rýžová mouka -  je vyrobena z výběrové, přirozeně bezlepkové rýže bílé. Mouka je vhodná pro přípravu sladkých i slaných pokrmů. Je vynikající surovinou pro pečení bezlepkových sušenek, dortů a nekynutých buchet. Vhodná pro zahušťování omáček. Rýžová mouka zvyšuje objem a pojivost (bezlepkových) směsí. Při pečení se může míchat i s jinými druhy mouky - pohankovou, cizrnovou atd. Těsto z rýžové mouky je pevné, nejvíce podobné těstu z pšeničné mouky.

Whatsapp Chat

Zákaznický servis

O nás

Kontaktní formulář

GDPR

Reklamace  

 

 

 
Informace

Informace o dopravě a platbách

Obchodní podmínky

 

  

 

 

Můj účet

Účet uživatele

Seznam přání   

 

 

 

 

 

Nabídka

Eshop

Recepty

Blog 

 
 

 

 

Zdravapanda.cz

Copyright © 2022 Zdravé potraviny. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.